Tai Chi

Over het ontstaan van Tai Chi Quan bestaan verschillende versies. Chang San Feng wordt over het algemeen als grondlegger aangezien. Hij was een zeer belangrijke taoistische meester en filosoof met een grote kennis van gezondheidsoefeningen en gevechtskunst. Geboren werd hij in 1247. De meest bekende systemen zijn de Yang-, Wu-, Chen- en Sun-stijl. Tai Chi Quan en twee, veel later ontwikkelde systemen, met name Hsing I en Pa Kua ( rond 1750 ), behoren tot de zachte, innerlijke vormen van de chinese gevechtskunst.
Tai Chi Quan is een van China's meest bekende en verst verspreide oefeningsysteem. Het is een oude, zeer veelzijdige Chinese bewegingskunst en de letterlijke vertaling is " de grote oneindige vuist ".

De bewegingen zijn langzaam, rond, vloeiend en zacht. Het is een interne trainingsvorm waarbij men geen uiterlijke kracht of inspanning nodig heeft tijdens de bewegingen. Alles gebeurt binnen het lichaam. Vooruitgang is niet afhankelijk van de uiterlijke kracht maar van het innerlijke bewustzijn. Na lange, regelmatige oefening voelt het lichaam de evenwichtige wisselwerking tussen Yin en Yang.

Er bestaat geen leeftijdsgrens voor het beoefenen van Tai Chi Quan. Bij jonge mensen ontbreekt echter vaak het benodigde geduld en de rijpheid. Deze bewegingskunst brengt de beoefenaar terug naar een natuurlijke houding en door de ontspanning en de gelijkmatige belasting van het hele lichaam is deze vorm ook bijzonder geschikt voor oudere mensen.

Tai Chi Quan is bovenal een uiterst gezonde ontspanningstherapie. Je kunt bijna spreken van een bewegende meditatie die een enorme invloed heeft op de bloedsomloop. Door het ontspannen van de spieren worden de bloedvaten ontlast en de bloedcirculatie verbeterd.
Omdat men het gewicht van't ene been op't andere overbrengt worden de benen goed doorbloed en spataders of andere vaatziekten voorkomen.

In de Chinese geneeskunde gaat men daarvan uit, dat de levenskracht (Qi) in verschillende meridianen stroomt, en bij belemmering of opstopping van deze energie mensen ziek worden.Design by