Qigong

Qigong is een eeuwenoude Chinese wijze van training waardoor men de lichamelijke en spirituele ontwikkeling kan bevorderen. Het zijn ademoefeningen met of zonder bewegingen. De bedoeling is ten eerste om gezond te blijven en ten tweede om de innerlijke kracht te verhogen. Door oefening wordt geleerd met verbeeldingskracht en lichaamsbeweging het Qi (Chi) te activeren en in het organisme te circuleren.

Er bestaan verschillende Qigong stijlen maar de basisprinciepen waaruit Qi training voortgesproten is komen voor elke vorm in grote trekken overeen.
Kernbegrip is Qi dat volgens de Chinezen in verband staat met de lucht om ons hen, met de adem en met een soort “levensenergie”, de drijvende kracht in het geheel van fysische en mentale processen binnen het lichaam.
Het begrip is dan ook moeilijk door een Nederlands woord te vertalen.

De Chinezen menen dat de mens die zich tussen hemel en aarde bevindt, in zijn lichaam contact en uitwisseling kan verwezenlijken tussen de “hemelse Qi” en de “aardse Qi” en door middel van Qigong een eenheid tot stand kan brengen. De Qi uit de hemel en de aarde wordt voornamelijk geconcentreerd in de onderste Dan Tien (veld van levenselixir). De onderste Dan Tien ligt ongeveer drie cm onder de navel en door training kan in dit belangrijke centrum voldoende Qi ontwikkeld worden om door het hele lichaam te stromen.

Qi stroomt door banen de zogenoemde meridianen. Het geeft 12 hoofdmeridianen die de 12 Organen toegewezen zijn.
Deze zijn onderverdeelt in 6 yin organen (hart, hartconstrictor, lever, long, milt en nier) en 6 yang organen (driewarmer, galblaas, maag, dunne darm, dikke darm en blaas).

Enkele punten waar je rekening mee moet houden:

1. Niet meteen na het eten oefenen, 1 tot 2 uur wachten
2. Na het oefenen niets kouds eten of drinken
3. Niet tijdens ziekte oefenen

Wij beoefenen onder andere het Liangong en Ba Duan Jin Qigong.



Design by