Choy Lee Fut

Choy Lee Fut is een van de weinige Kung Fu stijlen die sterk beïnvloed werd door noord- en zuid Chinese gevechtskunst, en daardoor de zuidelijke lange arm en handtechnieken verenigd met het noordelijke snelle voetwerk.

Choy Lee Fut is opgericht in 1836 door Chan Heung. Hij is in 1806 geboren in de provincie Kwantung. Zijn gevechtskunst begon met zeven jaar bij zijn oom Chan Yuen Wu, een beroemde boxer van de legendarische shaolin tempel.

Toen Chan Heung zeventien jaar was, ging zijn opleiding verder bij shaolin monnik Lee Yau Shan. Lee stuurde Chan Heung na enige jaren training naar de monnik Choy Fok die van de noordelijke shaolin tempel was.

Op zijn 29e ging Chan Heung terug naar zijn geboorteplaats King Mui waar hij een nieuwe gevechtskunst ontwikkelde.

Dit was in 1836 en hij gaf dit systeem de naam Choy Lee Fut, uit respect en dankbaarheid voor zijn twee leraars Choy Fok en Lee Yau Shan. Het woord Fut, dat Buddha betekent, nam hij als eerbetoon tegenover zijn oom Chan Yuen Wu.

Na de dood van Chan Heung in 1875 wordt de Choy Lee Fut erfenis verder gegeven aan zijn twee zonen Chan Koon Pak en Chan On Pak.

Chan Koon Pak opende later een groot Choy Lee Fut trainings centrum in Kanton, en zijn opvolger was zijn zoon Chan Yiu Chi. Deze was de hele dag bezig met oefenen en is daardoor een uitstekende vechtkunstbeoefenaar geworden. Hij overleed in 1965.

Bovendien waren er nog achttien oorspronkelijke Choy Lee Fut volgelingen opgeleid door Chan Heung. In 1848 zijn deze achttien volgelingen begonnen met het verspreiden van Choy Lee Fut door geheel zuidchina.Design by